KÖZLEMÉNY

A Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete

KÖZLEMÉNY

Tisztelt egyházi nyugdíjasok és munkavállalók!
Kedves Szolgatársak!

A terjedő vírusfertőzésre való tekintettel ezúton tisztelettel közöljük, hogy a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete átszervezi munkaprogramját az érvényben levő szükségállapot idejére a következők szerint:

1. A hivatali ügyfélfogadást teljes mértékben felfüggesztettük
2. 2020. március 23-26 között (hétfőtől csütörtökig) a munkatársaink felváltva járnak dolgozni, tehát még lesz irodai szolgálat
3. 2020. március 27-vel, péntekkel kezdődően az irodai szolgálatot meghatározatlan időre teljesen felfüggesztjük, a munkatársak otthonról dolgoznak, ezért a Nyugdíjintézet szolgálata a következőkre korlátozódik:

IGAZOLÁSOK
Igazolásokat kizárólag csak elektronikus formában állítunk ki és elektronikus úton juttatjuk el az igénylők számára. Az igazolások egyedi kóddal lesznek ellátva, amely biztosítja az esetleges hatósági ellenőrzés lehetőségét.
Kérjük az esperesi hivatalokat és a gyülekezetek lelkipásztorait, hogy legyenek segítségünkre azokban az esetekben, amikor az igazolást igénylő személy nem rendelkezik e-mail címmel, hogy ha a helyzet úgy kívánja, a lelkészi hivataloknál lehessen fogadni és onnan a megfelelő helyre továbbítani, illetve szükség esetén kinyomtatni az igazolásokat.

ÚJ NYUGDÍJAK
Az új nyugdíjak kiszámolásának lehetősége teljesen bizonytalanná válik, amennyiben a hatóságok lakhelyelhagyási tilalmat fognak elrendelni, ugyanis a levéltári adatokhoz nem lesz hozzáférésünk, következésképpen nem áll módunkban az új nyugdíjkérelmeket elbírálni. A posta kézbesítési szolgáltatásai is bizonytalanná válhatnak.
Ezért arra kérjük az esperesi hivatalokat és az egyházközségeket, hogy a következő időszakban – ha nem feltétlenül szükséges – ne állítsanak össze új nyugdíjazási iratcsomókat, a nyugdíjkorhatárt betöltő személyeknek lehetőség szerint hosszabbítsák meg a munkaviszonyát, hogy az alkalmazottak ne maradjanak jövedelem nélkül.

NYILATKOZATOK
Amnenyiben lehetőség lesz a következő hónapokban a fizetések kiszámolására és kiosztására, kérjük a munkaadókat, hogy időben küldjék el a társadalombiztosítási nyilatkozatokat a megszokott formában (elektronikus feltöltés, illetve PDF formátum) és a kifizetéseket is időben eszközöljék, hogy mi is eleget tudjunk tenni a hatóságokkal szembeni kötelezettségeinknek:
– a kötelező statisztikai adatok elkészítése és továbbítása az állami hivatalok és egyéb hatóságok felé (CNPP, INS, BNR, CNAS, ANAF stb.)
– Nyugdíjlista elkészítése
– Igazolások kiállítása
– Havi pénzügyi kötelezettségek teljesítése

NYUGDÍJAK FOLYÓSÍTÁSA – NYISSUNK BANKSZÁMLÁT!!!
Azok, akik bankszámlával rendelkeznek, ezután is időben megkapják a nyugdíjat.
A postai úton történő kifizetések viszont teljesen bizonytalanná válhatnak a következő hónapokban, ugyanis ahhoz, hogy ennek eleget tehessünk, lakhelyelhagyásra kényszerülünk legalább 3 napon keresztül (nyugdíjszelvények kinyomtatása a munkahelyen és azoknak a postahivatalnál való leadása). Amennyiben az országban életbe lép a 4. fokozat (amikor a fertőzöttek száma meghaladja a 2000-et), feltételezhetően újabb szigorítások lépnek majd életbe, ennek következtében pedig a postai készpénzküldés lehetősége számunkra bizonytalanná válik.
Tudjuk, hogy elméletileg az állami hivatalok továbbra is működni fognak, tehát feltételezhető, hogy az állami nyugdíjpénztár továbbra is folyósítani fogja a postai nyugdíjakat, hiszen nem hagyhatnak több millió idős embert jövedelem nélkül, viszont a mi esetünkben kérdéses, hogy lesz-e erre lehetőség.
EZÉRT NYOMATÉKOSAN KÉRJÜK AZOKAT A NYUGDÍJASOKAT, AKIK JELENLEG POSTÁN KAPJÁK A NYUGDÍJAT, HOGY AKI CSAK TEHETI, MINÉL HAMARABB NYISSON BANKSZÁMLÁT A TELEPÜLÉSÉN VAGY A KÖZELBEN LÉVŐ BANKFIÓKOK VALAMELYIKÉBEN, ÉS KÖZÖLJE VELÜNK A SZÁMLASZÁMÁT. A WEBOLDALUNKON MEGTALÁLHATÓ AZ ERRE VONATKOZÓ KÉRVÉNY, KITÖLTÉST KÖVETŐEN A SZÁMLAKIVONATTAL EGYÜTT ELEKTRONIKUS FORMÁBAN ELFOGADJUK, ELŐZETES TELEFONOS EGYEZTETÉS ALAPJÁN.
KÉRJÜK A LELKIPÁSZTOROKAT, HOGY HÍVJÁK FEL ERRE A GYÜLEKEZETÜKBEN ÉLŐ EGYHÁZI NYUGDÍJASOK FIGYELMÉT ÉS SZÜKSÉG ESETÉN LEGYENEK SEGÍTSÉGÜKRE. KÉRÉSRE SZEMÉLYESEN KÖZÖLJÜK A NYUGDÍJASOK NEVÉT ÉS ELÉRHETŐSÉGÉT.

KAPCSOLATTARTÁS
Az intézet munkatársaival való kapcsolatfelvételre továbbra is lehetőség lesz telefonon és elektronikus úton a közzétett elérhetőségek szerint. (kivéve a vezetékes telefonszámot)

“Elesnek mellőled ezeren, és jobb kezed felől tízezeren; és hozzád nem is közelít.
Bizony szemeiddel nézed és meglátod a gonoszoknak megbüntetését!
Mert [azt mondtad] te: Az Úr az én oltalmam; a Felségest választottad a te hajlékoddá:
Nem illet téged a veszedelem, és csapás nem közelget a sátorodhoz;
Mert az ő angyalainak parancsolt felőled, hogy őrizzenek téged minden útadban.”

A 91. Zsoltár biztató szavai erősítsék bennünk a Felségesben való rendíthetetlen reménységet.

Kolozsvárt, 2020. március 23-án

Szolgatársi szeretettel,

Kántor Csaba püspökhelyettes
elnök

Tárkányi Márton
igazgató